Per a un malalt hepàtic es essencial una bona alimentació, ja que molts cops i a una malnutrició
important en l’individu, que ajuda a agreujar l’estat fisiològic del malalt.
L’objectiu principal de la dieta es que aporti les suficients calories, i proteïnes(en el cas de
l’encefalopatia hepàtica , s’elimina la proteïna animal) per tal de recuperar o
mantenir el metabolisme basal i per tal d’evitar l’estat de mal nutrició.
Aliments desaconsellats
|
Aliments aconsellats
|
Mantegues, nata muntada, derivats...
|
Fruits secs
|
Prohibició total del alcohol.
|
Fruita fresca
|
Begudes gasoses.
|
Verdura fresca
|
Fregits, guisats, aliments precuinats...
|
Cereals integrals
|
Llet sencera i derivats
|
Peix blanc i blau
|
Carn vermella.
|
|
Taula I, aliments
En la taula II, es pot observar un menú per un dia, per a un
individu d’un pes de 70kg, d’un mitjana edat, amb hepatopatia, amb una dieta
hiposòdica, normoproteïca i normocalorica.
Notes
§
Una dieta
hiposòdica a de ser preferentment entre 2 – 2,5 g de NaCl.
§
Una dieta normocalòrica
es entre 1.500 – 2200 kcal aproximadament, tot tenint en conte una sèrie de
paràmetres (edat, sexe, altura).
§
La dieta
normoproteica ha de ser d’un 30% del total de les necessitats energètiques.
Àpats
|
Aliments
|
Grams/ml
|
Kcal
|
Proteïnes(gr)
|
Na (mg)
|
Esmorzar
|
Llet desnatada de vaca
|
250
|
92.5
|
9,75
|
132.5
|
Pa blanc sense sal
|
50
|
132.5
|
4.0005
|
1
|
|
Melmelada fresa
|
25
|
8.25
|
0.175
|
11.75
|
|
Dinar
|
Sopa de fideus
|
100
|
359
|
12.78
|
7
|
Pollastre a la planxa
|
80
|
132.8
|
15.92
|
66.5
|
|
Pa blanc sense sal
|
50
|
132.5
|
4.0005
|
1
|
|
Pera
|
160
|
79.072
|
0.688
|
3.36
|
|
Berenar
|
Plàtan
|
80
|
76.024
|
0.848
|
296
|
Poma
|
125
|
67.6
|
0.39125
|
1.5
|
|
Sopar
|
Mongetes amb patata
|
100
|
36.42
|
2.375
|
1.5
|
50
|
36.795
|
1.17
|
1.35
|
||
Truita amb enciam i tomàquet
|
80
|
129.6
|
10.144
|
115.2
|
|
50
|
9.8
|
0.685
|
1.5
|
||
50
|
11.085
|
0..4375
|
4.5
|
||
Pa blanc sense sal
|
50
|
132.5
|
4.0005
|
1
|
|
Iogurt desnatat
|
125
|
112.875
|
4.75
|
81.25
|
|
Total
|
|
|
1549.321
|
72.11525
|
726.96
|
Taula II, menú per un dia
Conclusió
Aquesta dieta respecte als mg totals de NaCl, no sobrepassa ni
molt menys els límits establerts per la OMS(2000-2500mg), tot i que la seva
dieta esta en els límits ja que casi bé es una dieta hipocalòrica, segons la
edat (ja que si es fa una reducció del 5% a un individu de mitjana edat si que
estaria bé sinó s’hauria d’augmentar la seva ingesta.
http://www.seh-lelha.org/alimento.htm
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada