Un malat diabètic ha de
tenir una dieta equilibrada, que s’ajusti a les seves necessitats(estil de
vida, nivell d’activitat física). Es essencial que aquets malalts s’eduquin com
s’han de tractar en les diferents circumstàncies, per evitar riscos vitals.
També han de tenir en compte, que les seves necessitats nutricionals no son com
la resta dels individus.
En la següent taula es
poden observar els aliments des/aconsellats per a una malalt diabètic.
Aconsellat
|
Desaconsellat
|
Fruita, verdures
|
Sucres refinats
|
Cereals integrals
|
Golosines, bolleria industrial
|
Ous, pollastre, carn sense greix
|
Platàn, raïm (en molt poques quantitas)
|
Llet i derivats làctics descremats
|
Mantega, margarina, altres greixos..
|
Oli d’oliva preferentment
|
Alcohol, begudes ensucrats
|
Taula I
Es molt important que
els individus obesos o sobrepès que son diabètics, que disminueixin el seu pes.
Es molt aconsellable fer activitat física i disminuir una mica la ingesta ja
que ajudarà a perdre el pes, es aconsellable perdre mig quilo per setmana.
Aquesta dieta esta
elaborat per a un individu de mitjana edat, amb una despesa de 1500kcal.
S’ha de tenir en compte
que el total de les kcal ingerides, el 55%(-15% han de ser simples) HC, 30%
proteïnes i 15% d’AG.
I si la dieta es fa per
racions (s’ha de en compte que cada 10gr de HC/AG/Prot, es equivalent per una ració), s’han d’ingerir ,
HC: 21racions
Proteïnes:
11 racions
Ag: 2.5
racions
Aquestes racions, s’han
calculat a partir de les 1500 kcal.
A la taula II, es pot
observar una dieta per a un dia, per un individu diabètic .
Àpats
|
Aliments
|
Grams/ml
|
Kcal
|
Glúcids (gr)
|
Esmorzar
|
Llet desnatada
|
225
|
83.3
|
11.0
|
Pa integral
|
60
|
133
|
22.8
|
|
Gall d’indi
|
30
|
35.8
|
0
|
|
Oli d’oliva
|
6
|
53.9
|
0
|
|
Poma
|
150
|
67.5
|
14.5
|
|
Dinar
|
Brocoli
|
100
|
20.1
|
1.6
|
Patata
|
80
|
47.1
|
9.5
|
|
bacallà
|
125
|
88.8
|
0
|
|
Pinya
|
150
|
43.4
|
8.9
|
|
Berenar
|
Iogurt desnatat
|
125
|
113
|
20.9
|
Préssec
|
100
|
45.7
|
9.3
|
|
Sopar
|
Brou vegetal
|
150
|
378
|
7.5
|
Encima
|
50
|
7.3
|
0.52
|
|
Tomàquet
|
50
|
10.4
|
1.6
|
|
Oli d’oliva
|
10
|
89.9
|
0
|
|
Pollastre
|
125
|
133
|
0
|
|
Papaia
|
150
|
37.8
|
7.7
|
|
Ressopó
|
Llet desnatada
|
225
|
83.3
|
11.0
|
Ametlles sense càscara
|
18
|
109
|
0.96
|
|
Total
|
---------------
|
---------
|
1580.8
|
127.78
|
Taula II
A partir de la taula II
es pot observar que aquest individu a ingerit les kcal que prèviament s’ha
aconsellat, encara que fa tan sol 13 racions de glúcids, tot i que deuria de
fer 20 racions per dia.
En aquet cas el que deuria
de fer es substituir aliments pobres en glúcids per uns altres que tinguin més quantitat de HC, tot i
controlant les kcal totals del individu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada