Determinació de l’acidesa d’un vinagre comercial, es a dir trobar la concentració del àcid acètic en forma de vinagre.
II. Introducció
El vinagre, es un condiment molt comú hi alhora cassola, ja que es un conservant natural, a més a més a la dieta mediterrània es un condiment essencial degut a les seves propietats nutritives hi ha les seves funcions reguladores, especialment de la digestió.
El vinagre es una dissolució d’àcid etanoic en aigua amb altres substancies. Aquest producte es procedent de la fermentació acètica del vi hi poma, hi la seva concentració es des de un 3% fins a un 6% d’àcid acètic , en l’envàs ha d’expressar el grau d’acidesa, a més a més l’etiqueta ha de especificar quins son els condiments usats en l’elaboració del vinagre.
Per poder determinar el grau d’acidesa en el vinagre, s’ha de saber la quantitat d’àcid etanoic que hi en l’envàs. Com per exemple, un vinagre de sidra té una acidesa de 6º , es a dir la seva concentració es d’un 6% en àcid acètic . S’ha de tenir en compte l’acidesa del vinagre, s’expressa com en els envasos de productes alcohòlics, en tant per cent .
Es tracta d’una reacció àcid-base (reacció de neutralització) son reaccions son reaccions que es produeixen entre àcids i base, (es imprescindible que una d’aquestes reaccions sigui feble i l’altra forta), per poder valorar l’acidesa present en la dissolució del vinagre d’aquest envàs.
La titració es una tècnica volumètrica d’àcid-base , per a conèixer la concentració del reactiu, com per exemple:
Base forta + àcid feble sal+ aigua
NaOH + CH3COOH CH3 - COONa
Es per tal d’identificar el punt d’equivalència en aquesta reacció, ja que el nombre de mols de NaOH afegits amb la bureta s’utilitza per a determinar el nombre de mols del àcid en l’Erlermeyer a l’inici de a reacció.
S’ha de fer ús de la fenolftaleïna ja que es un indicador visual, ja que el canvi d’àcid base passa de ser incolor ha fúcsia. El punt final de la valoració la dilució adquireix un color rosat permanent .
III. Material
Matràs erlenmeyer 250cm3 amb el tap de plàstic Matràs aforat 250cm3 amb el tap de plàstic Vas de precipitats de 250cm3
Bureta de 25mL Pipeta de 25cm3 Succionador
Suport Nou doble Pinces per a la bureta
Aigua destil•lada Vinagre comercial Sosa càustica
Fenolftaleïna Ulleres de seguretat
IV. Procediment
a) Amb l’ajuda d’una pipeta de 25cm3, agafem vinagre comercial hi al afegim en un matràs aforat de 250mL
b) S’ha arrasar amb aigua destil•lada, fins a la línia blanca.
c) D’aquesta dilució, s’ha d’agafar 25cm3, hi afegir-ne en el Erlenmeyer.
d) Es molt important, afegir-ne unes quatre gotes de fenolftaleïna, ja que es un indicador visible.
e) Preparar en 100Ml de dissolució de NaOH 0,3M, hi en aquesta bureta s’ha d’arrasar fins a zero .
f) S’inicià a afegir gotes de sosa al Erlenmeyer, que conté vinagre i l’indicador.
g) Tornar a fer la valoració amb un altre vinagre.
Nota:
La valoració s’ha de repetir tantes vegades com facin falta.
La bureta que s’omple de sosa càustica, l’extrem d’aquest instrument ha de quedar lliure d’aire (bombolles), ja que sinó, la lectura no serà real.
Anotar detalladament totes les lectures, amb totes les correspondències.
Durant el primer canvi de color en la dissolució, la sosa s’ha d’afegir més lentament, per poder ser més exactes.
V. Resultats
En una dissolució de 0,15M que es prepara en 250mL, es necessita 1,5 gr de NaOH.
0,15Mx(1l/1000mL)x(40gr de sosa/1mol sosa)= 6 x 10-3 gr/mL
0,006 x 250mL= 1,5gr en 250Ml
Hi si es preparessin 0,25M , en 250mL, es necessitaria 2,5 gr de sosa càustica.
Etiqueta del vi
El grau d’acidesa ens indica la concentració del àcid acètic en aquest condiment.
L’àcid acètic, es un àcid dèbil, ja que es una dissolució parcial,(no en transfereix protons al medi).
El volum de sosa que s’ha gastat, per valorar l’àcid acètic es de 86mL, el volum es massa gran però s’ha de tenir en compte que la dissolució de vinagre no estava diluïda amb aigua destil•lada, hi per aquest motiu els protons del medi estaven més concentrats, hi en necessitaven més dilució de sosa.
La determinació del punt final de la titració es fa amb el pH-metre, al ficar cada cop gotes de sosa en l’Ernelmeyer, hi amb l’indicador fenoftaleïna, al modificar-se de color, es a dir, passa de ser incolor, a fúcsia, hi finalment a rosa.
Quan el pH es àcid la dissolució del Erlenmeyer es incolora, hi quan comença a tenir un pH-neutre, aquesta dissolució comença a tenir gotes de color fúcsia intens, fins que de cop volta passa a tenir un pH-bàsic hi canvia, totalment el color a un rosa neutre.
La concentració del àcid acètic es de;
C1=x C2=0,3M V1=25mL V2=86mL
La concentració de la solució del àcid etanoic es de;
1,032M x (60gr acetat/1mol acetat) = 61,92gr CH3COOH/1L vinagre blanc
Els gr de CH3COOH que hi ha en 100gr de vinagre;
61,92 gr acetat x (1L/1000mL) x (1mL/1gr) x 100 = 6,192%
Es pot observar que hi ha un petit error, ja que en l’etiquetatge deia que el grau d’acidesa es d’un 6%, però segons els resultats de la qüestió anterior es pot observar que hi ha un error d’un 0,53 %, s’ha de tenir en compte que la dissolució mai pot ser exacte ja que pot haver-hi petits errors alhora de pesar els grams de NaOH, o al afegir gotes de sosa, o altres.
A la taula de sota es poden observar, tres valors(mitjanes)
Nom Anna Pepi Anam
pH medi, Mitjana 4,47 4,035 4,69
Volum de NaOH 170 114,6 86
Valors de la mitjana, de la classe
S’ha de tenir en compte, que l’Anam ha realitzat l’experiment amb 0,3M de sosa càustica en 25mL, en canvi la resta de les companyes n’han fet l’activitat, amb la meitat de NaOH, es a dir, amb 0,15M en el mateix volum, hi per aquest motiu la mitjana es una mica distinta. Tot hi així no n’hi ha molta diferència entre la mitjana de l’Anna, encara que el volum de NaOH que ha gastat es el doble.
A més a més, podem observar que la Pepi, a fet ús de poca quantitat de NaOH, s’hauria d’observar en aquets paràmetres, ja que la Pepi respecte a l’Anna n’ha fet menys ús de de la sosa càustica.
La mitjana del volum gastat en la dissolució de la sosa càustica es de un 43mL de NaOH.
L’error absolut es de;
L’error relatiu es de;
Corba de titració , hi els valors mesurats;
Volum NaOH pH error 9 3,7 0,04
0 2,92 #¡VALOR! 10 3,72 0,02
1 3,22 0,3 11 3,78 0,06
2 3,3 0,08 12 3,8 0,02
3 3,45 0,15 13 3,84 0,04
4 3,44 -0,01 14 3,88 0,04
5 3,6 0,16 15 3,91 0,03
6 3,62 0,02 16 3,96 0,05
7 3,63 0,01 17 4 0,04
8 3,66 0,03 18 4,01 0,01
19 4,03 0,02
20 4,07 0,04 64 5,27 0,05
21 4,08 0,01 65 5,32 0,05
22 4,1 0,02 66 5,36 0,04
23 4,13 0,03 67 5,45 0,09
24 4,15 0,02 68 5,49 0,04
25 4,16 0,01 69 5,57 0,08
26 4,19 0,03 70 5,67 0,1
27 4,2 0,01 71 5,81 0,14
28 4,22 0,02 72 5,92 0,11
29 4,24 0,02 73 6,16 0,24
30 4,26 0,02 74 7,32 1,16
31 4,34 0,08 75 9,12 1,8
32 4,34 0 76 9,96 0,84
33 4,34 0 77 10,46 0,5
34 4,36 0,02 78 10,82 0,36
35 4,38 0,02 79 11,05 0,23
36 4,4 0,02 80 11,17 0,12
37 4,43 0,03 81 11,26 0,09
38 4,47 0,04 82 11,32 0,06
39 4,53 0,06 83 11,39 0,07
40 4,54 0,01 84 11,44 0,05
41 4,6 0,06 85 11,55 0,11
42 4,64 0,04 86 11,63 0,08
43 4,65 0,01
44 4,67 0,02
45 4,69 0,02
46 4,72 0,03
47 4,75 0,03
48 4,77 0,02
49 4,78 0,01
50 4,81 0,03
51 4,83 0,02
52 4,86 0,03
53 4,88 0,02
54 4,9 0,02
55 4,92 0,02
56 4,95 0,03
57 4,98 0,03
58 5,04 0,06
59 5,11 0,07
60 5,14 0,03
61 5,17 0,03
62 5,18 0,01
63 5,22 0,04
Corba de titració pH-medi
En la gràfica I, es pot observar el canvi del pH en el medi, de com ha pujat de un pH molt baix a un pH-bàsic 9,12 en un volum de 75 mL de dissolució de NaOH.
Error associat en la titració
En la gràfica II es pot observar que l’error associat es molt petit encara que el nombre més gran de error es troba quan el pH dóna un canvi brusc en el medi.
L’àcid acètic es un àcid feble que no esta totalment dissociat en la dissolució aquosa, es a dir, aporta ions, encara que té la capacitat de captar-los.
VI. Discussió hi Conclusions
Per a que la tritració de l’àcid-base sortí correctament es essencial que els càlculs matemàtics que s’han calculat prèviament, es respectin, es a dir, a l’hora de pesar a la balança analítica la sosa càustica o al mesurar l’acetat, ja que es un factor molt important per a mesurar el grau d’acidesa en el vinagre comercial.
S’ha de tenir en compte, que al preparar la dissolució de sosa càustica en la bureta, s’ha de emplenar de tal manera que no quedin bombolles per a no tenir erros durant la valoració.
VII. Bibliografia
http://www.ciencia-basica-experimental.net/titulacion.htm 26/12/2011
Titració àcid-base
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada